E-KPSS Sınavı Nedir? E-KPSS Sınavına Nasıl Çalışılır?
EKPSS, engelli adayların Devlet Memuru olabilmek için girdiği ve adayların öğrenim seviyelerine, engel gruplarına uygun bir şekilde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini içeren 5 cevaplı olmak üzere Toplam 60 adet soru sorulan sınavdır.
ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve Bazı Bakanlıklar arasında yapılan bu bakanlıklar aşağıdadır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Devlet Personel Başkanlığı arasında imzalanan Protokole göre ÖSYM tarafından hazırlanan ve her sene Sınav Merkezlerinde yapılan bir sınavdır.
EKPSS Sınavına nasıl çalışılacağınıza adayların kendisi karar vermelidir.
Sınava girecek olan EKPSS adaylarının en çok başarılı olduğu sınava hazırlanma yöntemi, bilgi birikimi ve yeteneklerine göre bir çok farklılık gösterir.
Tüm bunlara göre EKPSS Sınavına hazırlanan adayların en baştaki gereken maddeler arasında öncelikle EKPSS Sınavı hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
EKPSS Sınav sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olursanız eğer, adaylar kendilerine göre bir sınav çalışma metodu belirleyebilir ve kendisin başaralı olabileceği sınava hazırlanma programı hazırlayabilirsiniz.
EKPSS Sınavına girmeden önce farklı yayınevlerinin kaliteli test ve denemelerini çözmek sizleri rakiplerinizden 1 adım öne taşımış olacaktır.
Geçene Senelerde EKPSS Sınavlarında çıkmış soruları çözmek ve incelemekte sizlerin sınavda alacağı puanları artı bir şekilde sizlere faydalı olacaktır.
E-KPSS Sınavının Açıklaması Nedir?
E- KPSS’nin sınavı Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı' nın kısaltılmış halidir. Önceleri Ö.M.S.S. olarak yapılan bu sınav, ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının 2014 yılındaki yapılacak sınavlar takvimi başlığı altında Resmi Gazetede yayınlanan Özürlü tanımlaması kaldırılarak engelli tanımının kullanılmasına karar verilmiştir.
Bundan sonra ise ilgili sınavın adı EKPSS yani Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı adı ile değiştirilmiştir.
E-KPSS Sınavı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılması Gerekir?
EKPSS Sınavına girecek adaylar ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının web sitesi internet adresinden www.osym.gov.tr adresinden, ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Aday İşlemleri Mobil Uygulamalarına girerek veya digital ortamda ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Başvuru Merkezlerinin sayesinden yapılabilir.
E-KPSS Sınavına Kimler Katılabilir?
EKPSS Sınavına ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans ya da lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlik tarihi içerisinde zaman aralığında mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar kolaylıkla başvurabilir.
E-KPSS'ye Kaç Kere Girebilirsiniz?
EKPSS Sınavına giriş adetinde herhangi bir sınırlama yoktur. İstediğiniz kadar sınava giriş yapabilirsiniz. Adaylar istediği Kuruma girene kadar kadar EKPSS sınavına girebilir.
E-KPSS Sınavı Kaç Dakika Oluşur?
E-KPSS Sınavı Toplamda 60 dakika yani 1 Saat olarak sınırlandırılmıştır. Adaylara engel durumlarına ve gruplarına göre de ayrıca ek süreler tanımlanır.
EKPSS'de adayların engel durumlarına göre tanımlaman bu ek süreler ÖSYM Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve Kura Başvuru Kılavuzunda yer alan bilgilere göre aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.
EKPSS sınavına katılmak için belirlenen engel oranı var mıdır?
Sınava girebilmek için engellinin, %40 ve üzeri engel oranının bulunması gerekmektedir.
EKPSS sınavına girebilmek için eğitim düzeyi şartı nedir?
EKPSS’ye ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir.
EKPSS sonuçları ne kadar süreyle geçerlidir?
EKPSS sonuçları 4 yıl süreyle geçerlidir.
Halen memur olarak çalışmakta olanlar EKPSS’ye başvurabilir mi?
Halen memur olarak çalışmakta olan engelli bireyler EKPSS’ye başvurabilirler. Ancak başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibariyle ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara yerleştirme için başvurabilirler.
Yerleştirmesi yapılan adaylara kurum tarafından mülakat veya sınav yapılmakta mıdır?
Yerleştirilen adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarınca başka sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara atanır.
İşe yerleştirme taleplerini karşılama yetkisi hangi kurumların görevidir?
Engelli kişilerin devlet memuru olarak istihdamları Çalışma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca; özel sektörde işçi olarak istihdamları ise; Türkiye İş Kurumu tarafından yapılmaktadır.
Engelli memurlar için gece nöbeti veya gece vardiyası var mıdır?
Engelli memurlara isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecektir.
Engelli memurlara ve engelli yakını bulunan memurlara tayinlerinde kolaylık sağlanmakta mıdır?
En az %40 oranında engelli olan memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. Bu kapsamdaki talepler kurumların kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.
EKPSS Engel Guruplarına Göre Verilen Ek Süre Tablosu
Genel Engel Gurubu; Ortopedik, Ruhsal ve Duygusal, Süreğen (kronik) Hastalıklara Sahip Engelliler
Toplam Sınav Süresi : 60 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (otizm spektrum bozukluğu (OSB), Asperger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Dil ve Konuşma Bozukluğu Olanlar
Ek Sınav Süresi : 20 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 80 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan CP hastaları
Ek Sınav Süresi : 40 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 100 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Görme Engelli Grubu; Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar
Ek Sınav Süresi : 40 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 100 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Soruları kendisi okuyabilenler (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil)
Toplam Sınav Süresi : 60 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/ Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylar
Ek Sınav Süresi : 30 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 90 dakika ile sınırlandırılmıştır.
İşitme Engelli Grubu
Ek Sınav Süresi : 20 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 80 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Zihinsel Engelli Grubu
Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar [Sadece (varsa) şekilli sorularda soru kitapçığına bakabilirler.]
Ek Sınav Süresi : 40 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 100 dakika ile sınırlandırılmıştır.
Soruları kendisi okuyabilenler (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil)
Ek Sınav Süresi : 20 dakika ek süre verilmiştir.
Toplam Sınav Süresi : 80 dakika ile sınırlandırılmıştır.
E-KPSS Sınavı Puanı Nasıl Hesaplanır, Hesaplanmaktadır?
EKPSS sınavında almış olduğunuz puan hesaplanırken her testin cevabı ilgili kurum tarafından ayrı ayrı hesaplanmaktadır.
Sınav sonrasında geçersiz veya iptal edilen sorular çıkarsa bu sorular hesaplanmada dikkate alınmamaktadır.
Sınavlarda verdiğiniz doğru ve yanlış yanıtların sayısı belli olduktan sonra doğru verdiğiniz yanıtların sayısından yanlış verilen yanıt sayısının dörtte biri çıkarılak hesaplanır.
Bundan sora ise sınava giren adayların ilgili testten almış olduğu ham puan belli olur.
İlgili testten en az bir yanıtı olan sınava giren adayların ham puanlarından testin ortalama ve standart sapması bulunur. Bundan sonra da ortalama ve standart sapma kullanılarak sınava giren EKPSS adayları için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar kesinleşir.
Hesaplanan standart puanlar ağırlıklandırılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanmaktadır. Ağırlıklı puanların en küçüğü 40, en büyüğü 100 olacak şekilde puanlara dönüştürülmektedir. Bu şekilde adayların ortaöğretim düzeyi için EKPSSP1, ön lisans düzeyi için EKPSSP2, lisans düzeyi için EKPSSP3 puanları hesaplanmaktadır.
EKPSS Puan Türleri ve Testlerin Ağırlıkları Tablosu
EKPSS Puan Türü
EKPSSP1 - Ortaöğretim Düzeyi
Genel Yetenek : 0,50
Genel Kültür : 0,50
EKPSSP2 - Ön Lisans Düzeyi
Genel Yetenek : 0,50
Genel Kültür : 0,50
EKPSSP3 - Lisans Düzeyi
Genel Yetenek : 0,50
Genel Kültür : 0,50
E-KPSS Sınavında Yapılan Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
EKPSS Sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. EKPSS puan hesaplaması 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan doğru sonuçlara göre hesaplanır.
E-KPSS Sınavı Baraj Puanı Varmıdır? Varsa Baraj Puanı Kaçtır?
EKPSS Sınavı ile atanacak sınava giren adayların atama puanlarının en az 60 ve üzeri olması gerekir. Fakat EKPSS baraj puanı ilgili kurumların Personel ihtiyacına göre farklılıklar olabilir.
E-KPSS Sınavının Sınav Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapmalısınız?
EKPSS Sınavının puanının ÖSYM tarafından hesaplanabilmesi için sınava giren adayların ilgili testten en az bir doğru veya yanlış cevabı olmalıdır.
E-KPSS Sınavına giren adayların sınavlarının geçerli olması için mutlaka uymaları gereken kurallar vardır bu kuralları sizler için aşağıda listeler halinde yazdık.
-
EKPSS sınavına giren adaylar, sınavda yanlarında bilgisayar özelliği bulunan hiçbir cihaz bulundurmamalıdır.
-
EKPSS sınavının yapılacağı binaya delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri her türlü teçhizatla girmek yasaktır.
-
EKPSS sınavı girecek Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri yasaktır.
-
EKPSS Sınavı bitmeden hiç bir şekilde sınav salonundaki sınav görevlilerine soru sormak kesnlikle yasaktır.
-
EKPSS Adayları EKPSS sorularını çözerken herhangi bir not kâğıdı kullanmamaları gerekmektedir.
-
EKPSS Sınavı süresince adaylar birbiri ile konuşması yasaktır. Birbirlerinden kalem ve silgi benzeri şeyler alıp vermemelidir.
-
EKPSS Adayları soru cevaplamaya EKPSS sınavı resmi olarak başladıktan sonra yapılmalıdır.
-
EKPSS Sınavı bittiğinden sonra da soru okumaya devam etmek ve cevap kâğıdında işaretleme yapmak sınavınızı geçersiz sayacaktır.
-
EKPSS Adayları sınav salonunda sınav atmosferini ve diğer adayların dikkatini dağıtacak, düzeni bozan herhangi bir fiilde bulunamaz.
E-KPSS Tercih ve Yerleştirmede Dikkat Edilecek Hususlar
-
1) Adayların öncelikle tercih edecekleri kadronun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir
-
Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir.
-
Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla alan/dal/bölüm veya program belirtilmiş ise, bunların sadece birindenmezun olmuş bulunmaları yeterlidir.
-
Başvuru şartları arasında “MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB’den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.
-
Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar, büro yönetimi ve sekreterlik dersini alanlar ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak”, “M.E.B.’dan Onaylı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Sertifikasına Sahip Olmak”, niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.
-
Kaloriferci veya santral memuru kadrolarını tercih edecek olan adayların, “M.E.B.’dan Onaylı Kalorifer Ateşçiliği Sertifikasına Sahip Olmak”, “M.E.B.’dan Onaylı Santral Elemanı Yetiştirme Sertifikasına Sahip Olmak” veya “Kaloriferci Bonservisine Sahip Olmak” ya da 3308 Sayılı Kanuna göre bu daldaki ustalık / kalfalık belgelerinden herhangi birine sahip olmaları veya örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli olarak konu ile ilgili ders almış olmaları ve bu hususu resmi olarak belgelemeleri gerekmektedir.
-
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait “Santral Memuru” unvanlı kadro için istenilen “6237 M.E.B.’ Dan Onaylı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Sertifikası Sahibi Olmak” ve “6239 M.E.B.’ Dan Onaylı Büro Yönetimi ve Yönetici Sekreterliği Sertifikası Sahibi Olmak” koşullardan sadece birine sahip olmak yeterlidir.
-
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne gore herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan tekrar atanamayacakları öngörüldüğünden, bu niteliği haiz adayların tercihleri arasında bahsi geçen kurumlara yer vermemesi gerekmektedir. Bu durumda olanların yerleştirilseler dahi atamaları yapılmayacaktır.
-
İlgili kamu kurum ve kuruluşları gerek görülmesi halinde Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikin 10 uncu maddesi hükmüne göre yerleştirilen engelli adaylardan, atama işlemleri öncesinde çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenler ile sağlık kurulu raporlarında hasıl olan diğer tereddütleri gidermek amacıyla tekrar sağlık kurulu raporu talep edilebilecektir.
-
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ÖSYM Başkanlığınca yapılacak yerleştirme işlemlerinde engelli adayların başvuru belgesi ve tercih formundaki beyanları esas alınacak olup, engelli kamu personeli tercih yapma ve diğer aşamalarda gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmayacağı, atamaları yapılmış ise iptal edileceği, ayrıca bu kişiler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacağı hususunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
-
Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunları için EKPSSP1, önlisans mezunları için EKPSSP2 ve lisans mezunları için EKPSSP3 puanı kullanılacaktır. Ancak,Danıştay 12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara(Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, EKPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden EKPSS’ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara başvuru yapabileceklerdir.
-
Halen memur statüsünde çalışanlar, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan; “Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz.” hükmüne uygun olarak tercihte bulunabileceklerdir.
-
Herhangi bir lisans programına devam ederken üniversite ile ilişiklerini keserek önlisans diploması alan adayların, KPSS’ye ön lisans seviyesinde katılıp yapılan yerleştirme işlemlerinde de 3001 nitelik kodu aranılan kadro veya pozisyonları tercih etmeleri mümkün bulunmaktadır. (Hem lisans hem de ön lisansta aynı isimle yer alan İşletme, Maliye, Hemşirelik gibi lisans programınlarından ilişiklerini keserek önlisans diploması alan adayların, ÖSYM sistemine kendilerini ön lisans İşletme, Maliye, Hemşirelik olarak değil, 9006- ALANSIZ ÖN LİSANS DİPLOMASI” olarak kaydetmeleri ve “3001 Herhangi bir önlisans programından mezun olmak.” niteliği aranan kadro veya pozisyonları tercih etmeleri gerekmektedir. Aksi halde, yerleştirmeleri yapılsa dahi atamaları yapılmayacaktır.)