Kategoriler KPSS Kitapları Yayınevleri Yazarlar Mağazalar Banka Hesaplarımız İletişim Formu Sipariş TakibiMağaza Aç
ARA
Dikey Geçiş Sınavına (DGS) Kalan Süre
00
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Bu Makale Bugün 2 defa
Ziyaret Edilmiştir...

DGS Sınavı Nedir?

DGS Sınavı Nedir?
DGS Sınavı - Dikey Geçiş Sınavı Nedir?
 
 
2025 DGS sınavı ile geleceğimizi belirlediğimiz sınavlardan bir tanesidir. Bir çok aday için gerçekten de hayatında bir dönüm noktası olmaktadır. 
 
Yıllarca daha ilkokuldan itibarek aslında Üniversite Sınavı dahil bir çok sıanava hazırlanırız. Bu sınavlara hazırlama aşamasında  bir çok deneme kitabı, testl kitabı, seviye tespitler sınavları derken yıllarımızı geçiririz. Bundan sonra ise gireceğiniz 1 - 2 saatlik sınav tüm hayatınızı şekillendirir. 
 
Bir çok aday bu sınavlarda heyecana kapılmayıp bu sınavlardan başarılı bir sonuç alırız. Bir çok adayın ise hayalleri ise bir sonraki yılda yapılacak olan yeni sınavlara hazırlanmakla geçecektir. 
 
Harcadığınız zaman ve çabalarınızda ziyade sınava sistemli bir şekilde hazırlanmanız gerekmektedir. Tabi ki bu arada biraz şansınızında iyi gitmesi gereklidir. 
 
Bundan sonraki hayatınızda devam edeceğiniz iş ve kariyet hayatınızın ilk aşamalarının oluşmasını sizin emek ve çabalarınız sağlamaktadır. 
 
 
DGS - Dikey Geçiş Sınavı 2025 ,  Türkiye’ de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM Kurumu tarafından her sene sıkı kurallarla ve detaylı bir titizlikle sınav merkezlerinde yapılmaktadır.
 
Senede 1 kez Temmuz - Ağustos ayları içerisinde sınav tarihleri olan , Meslek yüksekokulları ile açık öğretim Üniversitesi 2 İki Yıllık Ön Lisans programlarından mezun olan ve okulu bitiren başarılı, ve okuldan mezun olan öğrencilerin lisans eğitimine dikey geçiş yapmaları için sınava katıldıkları sözel ve sayısal bölümlerden oluşan çoktan seçmeli test mantığıyla yapılan bir sınavdır.
 
Sınavda genellikle sorulan sorular Sayısal : 60 Soru, Sözel : 60 Soru olmak üzere bir çok alandan çıkmaktadır.
 
Bu soruları genellikler başarılı ve sınavlara disiplinli ve düzenli çalışan Yüksekokul Mezunu kişilerin rahatlıkla doğru bir şekilde cevaplayabilecekleri bir şekilde ÖSYM tarafından titizlikle ve detaylı bir şekilde hazırlanmaktadır.
DGS - Dikey Geçiş Sınavı, sayısal ve sözel sorularında içerikli mantık ve akıl yürüterek soruları kendileri muhakeme ederek çözmeleri gerekmektedir.
 
Bu şekilde muhakeme yeteneklerinin ölçülerek sınavda başarılı olmaları hedeflenmektedir.
 
Adayların daha önce mezun olduğu okullarındaki Ön Lisans derslerinde ve programlarında gördükleri ve edindikleri bilgiye ve becerilerine yönelik bir çoktan seçmeli sınav değildir. 
 
 
DGS Sınavı Uygulanması bakımından bütün bir süreç 3 evreye ayrılabilir.
 
1- Sınav öncesinde
Sınav öncesinde adaylar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin belirlemiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.
 
2- Sınav sırasında
  • Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
  • Kimlik belgesi olarak sadece Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve pasaport kabul edilir.
  • Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
  • Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
  • Adaylar sınav süresinin 4'te 3'ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.
 
3- Sınav sonrasında
  • Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM'ye ulaştırılır.
  • 24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kâğıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.
  • Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.
  • Veriler ÖSYM'ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.
  • Değerlendirme sonuçları açıklanır.
 
DGS - Dikey Geçiş Sınavı nın anlamı ve açılımı nedir?
 
Dikey Geçiş Sınavı - DGS Sınavının ülkemizde Türkiye’ de kısaltılmış adına DGS Sınavı olarak adlandırılır. 
Dikey Geçiş Sınavı - DGS Sınavı Ülkemizden ilk olarak 2000 yılında yapılmıştır  ve 2000’ li yıllardan sonra  her sene yılda 1 (bir) kez yılından beri her yıl 1 kez yapılacak şekilde düzenlenip aktif hale getirilmiştir. 
 
 
DGS - Dikey Geçiş Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?
 
Dikey Geçiş Sınavı - DGS Sınav başvurusu digital ve elektronik ortamdan ilgili ÖSYM Web Siteleri üzerinden başvurarak online olarak yapılmaktadır. 
ÖSYM Sitesinde Sınava Girecek Öğrenci ve kişilerin - Aday İşlemleri Sisteminde geçerli olan vesikalık fotoğrafı ve geçmişe ait eğitim bilgilerini kontrol ederek ilgili kişiler, adaylar  ve öğrenciler,  web sitesi üzerinden online başvurularını 
ÖSYM ( www.osym.gov.tr ) - DGS Aday İşlemleri Web Sitesi Sistemine girerek kendileri  bizzat bireysel başvuru yapmaları gerekmektedir. 
 
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi - ÖSYM’ nin 2022 senesine ait sitesinde yayınladığı detaylı yılı sınav takvimine göre 2022 Dikey Geçiş Sınavı - DGS sınavı başvurma tarihleri olarak 13.05.2022 - 23.05.2022 tarihleri arasındadır. ’dir. 2021 senesinde yapılan Dikey Geçiş Sınavı - DGS sınav ücreti 150 TL olarak belirlenmiştir.
 
Ancak 2022 yılında yapılacak Dikey Geçiş Sınavı - DGS sınav ücreti ile alakalı bir fiyat belirlenmemiştir. 2022 DGS Sınavı için ortalama tahmin edilen sınav ücreti 190 - 250 TL arasında olması tahmin edilmektedir. DGS - Dikey Geçiş Sınavına girecek olan öğrencilerin ve adayların web sitesinden yapacakları sınava giriş başvuruları ise DGS - Dikey Geçiş Sınavı ücretlerini yatırdıktan ve ilgili yerlere  ödedikten sonra geçerli ve tamamlanmış sayılmaktadır. Sınav ücretini yatırmayan  adayların ve öğrencilerin başvuruları kesinlikle ÖSYM - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından geçerli sayılmamaktadır.
 

DGS - Dikey Geçiş Sınavına Kimler Girebilir?

Dikey Geçiş Sınavı - DGS'ye katılmak için herhangi bir yaş sınırlaması olmayıp, yaş sınırı aranmayıp ,İlgili meslek Yüksek okullarından başarılı bir şekilde mezun olan kişilerin mezuniyet tarihi, mezuniyet zamanı gibi de bir kısıtlama hiç bir şekilde bulunmamaktadır. Dikey Geçiş Sınavı DGS’ye girecek öğrencilerin ve adaylar için belirlenen şartlar aşağıda detaylı bir şekilde belirtilmiştir.
 
DGS Sınavına girerek Dikey geçiş yapmak isteyen kişileri - adayların, Açıköğretim Ön Lisans Programı ve Meslek Yüksekokullarının Ön Lisans  programlarından ve bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Mezun olamamış veya olmamış sınava gireceği yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarının tamamını yerine getirmiş olan adaylar da sınava girebilmektedir.
 
DGS - Dikey Geçiş Sınavına başvurmak isteyen kişlerin ( K.K.T.C .) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nde bulunan Meslek Yüksek Okullarının son sınıf öğrencileri ve okuldan mezun olan ve aynı şartlarda yurt dışındaki Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olup ÖSYM tarafınan denkliği kabul edilen adayların da DGS'ye girmeye hak kazanıp rahatlıkla sınava girebilirler.
 
DGS - Dikey Geçiş Sınavına - mezun oldukları kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle ilgili bölümlere öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da DGS - Dikey Geçiş Sınavına mutlaka giriş yapmaları ve sınava girmeleri gereklidir.
 
Açık öğretim ve öğrenim süresi 4 - dört ve daha fazla yıl olan programlardan ve bölümlerden ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavına mutlaka giriş yapmaları ve sınava girmeleri gereklidir.
 

Dikey Geçiş Sınavına DGS'ye Kaç Kez Girilebilir?

Dikey Geçiş Sınavına - DGS sınavına giriş sayısı ile ilgili hiç bir kısıtlama mevcut değildir. Sınava girecek adayların istedikleri kadar birden fazla DGS yani Dikey Geçiş Sınavına girebilirler.
 

Dikey Geçiş Sınavına - DGS Sınavı Kaç Dakikadır?

DGS yani Dikey Geçiş Sınavı Toplamda 150 dakika Yani 2 Saat 30 dakika toplamda sürmektedir. Dikey Geçiş Sınavına giren kişilerin, sınavın cevaplanma zamanının ilk 110 dakikası bitirdikten  ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri kesinlikle yasaklanmıştır. DGS Sınavı yapılırken çok kısa bir zaman bile olsa sınav salonundan ayrılan kişiler, bir daha sınavın yapıldığı salona alınmayıp sınavlarıda kesinlikle geçersiz sayılacaktır. DGS Sınavını bitiren kişiler sınavın yapıldığı salondan ayrılırken soru kitapçığını ve cevap kağıdını salonda bulunan Resmi Sınav Görevlisine veya görevlilere mutlaka yıpranmamış ve eksiksiz bir şekilde teslim etmesi gerekmektedir. 
 
 
DGS Sınavını Kazandıktan Sonra Üniversitede Kaçıncı Sınıftan Başlarım ?
 
DGS’yi kazanan öğrencilerin hangi sınıftan başlayacağını üniversite yönetimi karar vermektedir. Fark derslerinin az olması açısından mezun olunan ön lisans programına en yakın lisans programı seçilmelidir. Üst sınıftan kredi alarak, erken mezun olabilme şansına sahiptir. Bazı üniversiteler DGS’den kazanan öğrencileri üçüncü sınıftan başlatabilmektedir.
 
 
DGS' yi Kazandıktan Sonra Hazırlık Sınıfı Varmıdır?
 
Yabancı dille eğitim yapılan programlarda öğrencilerin, üniversitede bölüm derslerine başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı’na devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci,  ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Birçok üniversite, hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilere hazırlık sınıfını tekrar etme hakkı tanır veya öğrenci mezun olana kadar dil yeterlilik sınavında başarılı olma şartı arar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı’nda başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, ÖSYM tarafından Türkçe eğitim yapan yükseköğretim programlarına yerleştirilirler.
 
 
DGS Sınavı içerisinde Hangi Dersler Vardır?

DGS Sınavında yer alan dersler aşağıda detaylı bir şekilde yazılmıştır. 
 
  • Matematik Dersi
  • Geometri Dersi
  • Türkçe Dersi
 

DGS Sınavında Çıkacak Ders Konuları ?

DGS Sınavında,  ders konuları ve konulara göre soru çeşitleri ve listesi aşağıda detaylı bir şekilde yazılmıştır. 
 
 
DGS Sınavından Sonra Tercih İşlemleri
 
Adayın alanı dışında tercih hakkı bulunmayıp, tercihlerini mezun olduğu bölüme göre yani kendi alanını tamamlayan YÖK’ün belirlediği alanlara/bölümlere tercih yapabilir. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri her yıl yayımlanan DGS tercih kılavuzunda yer almaktadır. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun olacaktır. Bir aday koşulları karşılamak şartıyla, yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından en fazla 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.
 
DGS Sınavı Sonuçlarına Göre Yerleştirme İşlemleri
 
Adayları yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamında, DGS puanları ve tercihleriyle yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak yapılır. Adayların aynı programı tercih etmiş ve puanlarının da eşit olması durumunda  standart puanı yüksek olana, eşitliğin devam etmesi durumunda da ÖBP'si yüksek olana öncelik verilir.
 
 
DGS’DE ÖBP NEDİR?
 
DGS'ye giren adaylar için diploma notu ve bitirme yılı esas alınarak ÖBP (ön lisans başarı puanı) hesaplanır.
 
Bu hesaplama yapıldığı sırada mezun durumda değilseniz diploma notunuz oluşmamış olacağından, not ortalamanız dikkate alınır.
 
Bu hesaplama yapılırken not ortalamanız öncelikle 100 lük sisteme çevrilir; elde edilen puan 0,8 ile çarpılarak ÖBP puanınız elde edilir.
 
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak "Ön lisans Başarı Puanına (ÖBP)" dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ön lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.
 
Örnek ÖBP Hesaplaması:
 
Mezuniyet notu: 3.80
 
3.80 x 25 = 95 (4’lük sistemi  100 ‘lük sisteme dönüştürme)
 
95 x 0.8 = 76 ÖBP (Bu Hesaplama sistemi yaklaşık puan hesaplama sistemidir. Adaydan adaya fark gösterir ve mezun olunan adayların not ortalamasına göre değişir. Örneğin bir  MYO  Adalet Programı yıl içerisinde 100 öğrenci mezun oldu. Bölümü birincilikle öğrencinin mezuniyet not ortalaması 3,50 olduğunu varsayalım. Bu öğreninin ön lisans başarı puanı 80,00 puan olacaktır. Bu örnekten anlaşılacağı özere ÖBP hesaplama sistemleri yaklaşık puanı verir, yüzde yüz gerçek puanı vermez. 

 

DGS Geçmiş Yıllara Göre Çıkmış Sorular ve Cevapları
  • 2020 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları %10
  • 2019 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları %10
  • 2018 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2017 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2016 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2015 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2014 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2013 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2012 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2011 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2010 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2009 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Testleri ve Cevap Anahtarları
  • 2008 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi
  • 2008 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi Cevap Anahtarı
  • 2008 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi
  • 2008 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi Cevap Anahtarı
  • 2007 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi
  • 2007 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi Cevap Anahtarı
  • 2007 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi
  • 2007 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi Cevap Anahtarı
  • 2006 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi
  • 2006 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sayısal Bölüm Testi Cevap Anahtarı
  • 2006 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi
  • 2006 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sözel Bölüm Testi Cevap Anahtarı

 

 

BAŞA DÖN