Kategoriler KPSS Kitapları Yayınevleri Yazarlar Mağazalar Banka Hesaplarımız İletişim Formu Sipariş TakibiMağaza Aç
ARA
Bu Makale Bugün 0 defa
Ziyaret Edilmiştir...

2025 TYT Türkçe ye Nasıl Çalışılır ?

2025 TYT Türkçe ye Nasıl Çalışılır ?
TYT Türkçe dersinden sınava girerek iyi bir netice görmek istiyorsanız üm adaylar için hayatiş bir öneme sahiptir. 
 
TYT Türkçe içerisinde; 
  • Sözcük Anlamı
  • Söz Yorumu
  • Deyim ve Atasözü
  • Cümle Anlamı
  • Cümle Yorumu
  • Paragrafta Anlatım Teknikleri
  • Paragrafta Konu-Ana Düşünce
  • Paragrafta Yapı
  • Paragrafta Yardımcı Düşünce
  • Ses Bilgisi
  • Yazım Kuralları
  • Noktalama İşaretleri
  • Sözcüğün Yapısı
  • Sözcük Türleri
  • Fiiller
  • Sözcük Grupları
  • Cümlenin Ögeleri
  • Cümle Türleri
  • Anlatım Bozukluğu
 
gibi birçok konuyu barındıran 40 sorudan oluşan bir sınav için mutlaka planlı bir şekilde çalışmanız gerekmektedir. 
 
Unutmayın ki hiçbir başarı tesadüfen elde edilemez. Her başarılı bir sonucun altında mutlaka planlı bir çalışma sistemi yatmaktadır. 
Bu nedenle TYT Türkçe Sınavına girecek her adaya tavsiyemiz diğer derslerde de yapacağınız gibi mutlaka Türkçe dersine de bir plan ve program dahilinde çalışmanız ve bu şekilde hazırlanmanız gerekmektedir. 
 
 
 
- TYT Türkçenin toplamda 40 sorudan oluşmaktadır. Soru çeşitlerine baktığımızda bu 40 tane sorunun 8 tanesi dil bilgisi dersinden çıkmaktadır.
TYT Türkçenin büyük bir bölümüde paragraf sorularından çıkmaktadır. Dil bilgisi, paragraf sorularına göre daha kolay ve dersin daha teknik bölümünden oluşmaktadır. 
Bu sorulara çalışmak ve anlamak çok kolaydır. Ayrıca bu soruları çözmekte diğer paragraf sorularına göre bir çok aday tarafından daha kolay çözüldüğü görülür. 
 
 
- TYT dil bilgisi sorularını çözerken konu anlatımlı bir kaynaktan çalışmak, internet üzerinden TYT Türkçe konu anlatım videolarını izleyerek öğrendiklerinizi pekiştirerek dersi iyi bir şekilde dinlemek; konuyu detaylı bir şekilde izlemek ve pratikte bol bol soru çözmenk başarı açısından bir çok fayda sağlamaktadır. Sınava girecek adayların konuyu çok iyi pekiştirmeleri gerekir. Konu hakkında yeterince bilgiye sahip olduktan sonra ise Öğretmenlerinizden destek alarak bol bol TYT dil bilgisi kitapları temin ederek bu öğrendikleri konular üzerinde sorular çözülerek ve daha çok bilgiye ve pratikliğe, hıza sahip olunmalıdır. Kısaca dil bilgisi önce konu çalışılarak sonra da elinizden geldiği kadar çok soru çözülerek çalışmanız gerekir.
 
 
 
- TYT Türkçeye çalışmaya başlamanın doğru zamanı genellikle farklılık gösterir.
Kendinize çalışma Planı hazırlarken çalışacağınız günün en değerli olan saatlerinde, yani 8:00 - 13:00 arası anlamakta zorluk çektiğiniz konuları çalışmanızda çok ciddi faydalar göreceksiniz. 17:00 - 20:00 saatleri arasında ise günün diğer saatlerine göre algınız diğer saatlere göre biraz daha kapalı olacağınızdan iyi yaptığınız konularla ilgili sorular ve testler çözerseniz daha iyi olacaktır.
 
TYT Türkçe konuları genelde birlerinin devamı şeklindedir. Konuları teker teker anlayarak gitmek, bir sonraki konunun daha kolay bir şekilde çözülmesi ve kavranabilmesi için çok önemlidir.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki çalışmaya erken saatlerde başlayan öğrenciler sınava daha rahat bir şekilde hazırlanıp başarılı olmaktadırlar.
 
 
- Genellikle sayısal öğrencilerin en çok zorluk çektiği dil bilgisi konuları genellikle Türkçenin kolay ve çalışılması zevkli bölümlerinden oluşmaktadır. 
Paragraf ve anlam soruları ise daha çok yoruma dayalı olduğundan sınava girecek adayları çok zorlamaktadır. Dil bilgisi soruları ise diğerine göre öyle değildir.
Cevap gayet açıktır. Eğer konuyu gerçekten iyi anladıysanız soruyu çok kısa sürede çözersiniz. Zaman kaybetmeden diğer sorulara bakabilirsiniz.
 
Dil bilgisi dersinde eğer iyi bir hazırlık yaptıysanız yapacağınız bu sorulara kesin gözüyle tabiri caizse "Çantada Keklik" soru diye bakarsınız.
Bunun için konuları iyi çalışmak ve hiçbir konuyu atlamadan sırasıyla ilerlemek gerekir. 
 
 
- Dil bilgisine çalışmayı iki kadameli olarak düşünmeniz gerekir. 1. Aşama Konuyu öğrenmek olmalıdır. 2. Aşama ise soru tiplerini öğrenmekle başarı sağlayabilirsiniz. 
Öncelikle bir konuyu çalışırken daha evvel hiç konuyu görmemiş gibi en baştan çalışmaya başlamalısınız.
Konuları sırasıyla çalışıp her konuyu bitirdiğinizde o konuyla alakalı 2 - 3 tane farklı yayınevlerine ve yazarlara ait kaynaklardan sorular çözmelisiniz. 
 
Konuyu çok iyi okumanıza rağmen ilk zamanlarda  soru çözümlerinde mutlaka yanlışlarınız çıkacaktır. Sakın telaş yapmayın bu yaşadığınız durum normaldir.
Çünkü dil bilgisine ait soru tiplerini de öğrenmek sizler için büyük bir aşamadır. Merdivenin basamaklarını teker teker çıkmaya başladınız bile.  
 
 
- Her deneme ve testi tamaladıktan sonra devamlı olarak yanlış yaptığınız soruları işaretleyip hangi soruda neden hatalı bir soru yaptığınızı görün ve mutlaka doğru soruyu inceleyin.
Sınavda başarılı olmak için çok önemlidir. Yanlış yaptığınız soruların üzerinde durup kontrol etmez iseniz devamlı olarak benzer tip sorularda yanlış yapmaya devam edebilirsiniz. 
Yanlış yaptığınız soruların üerinde durarak kontrol ederseniz eğer artık o benzer soru tiplerinde hata yapma oranınız azalacaktır. 
Yeteri kadar pratik yaparsanız eğer soruyu görür görmez çok kolay bir şekilde doğru bir şekilde cevaplayabilirsiniz. Bundan sonra ise diğer konulara çalışmaya başlayabilirsiniz.
 
 
- TYT Türkçeye çalışan öğrencilerin mutlaka disiplinli bir şekilde çalışmanız gerekiyor.
Çalıştığınız ve pekiştirdiğiniz konuları ise devamlı olarak çeşitli kaynaklardan testler çözerek bilgiyi kalıcı bir hale getirmeniz gerekiyor.
TYT Türkçe testi için paragraf soruları çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Elinizden geldiğince paragraf sorularının adetlerini ve kalitelerini arttırarak çözmelisiniz.
Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi kitap okumak TYT Türkçede başarılı olmanızı kolaylaştıracaktır.
 
TYT Türkçe dersine çalışırken dil bilgisi konularında da bol çeşitli farklı yayınevlerine ait kaynaklardan soru çeşidinizi arttırarak çözmek ve çalıştığınız konuları ezberleyerek çalışmanız başarıya ulaşmanız için çok gereklidir.
Geçmiş senelere ait TYT çıkmış soruların çözülmesinde de öğrenciler çin oldukça faydalı olacaktır. 
 
 
- TYT Türkçeye çalışırken teknolojik imkanlardan faydalanmak da da sizler için bir çok fayda sağlar.
Örnek olarak Çeşitli video sitelerinden öğretmenlerinizin anlattığı konu anlatım videolarını izlemek size faydalı olacaktır.
Tüm bunların yanında yeni nesil hazırlık kitaplarının soru çözüm ve konu anlatım videolarını da aynı anda soruları çözüp akabinde videoları izlemekte faydalı olmaktadır.
 
Bildiğiniz gibi TYT ve AYT sınavlarında sadece Türkçe testleri değil, diğer derslerin testleride anlamaya dayalı sorular çıkmaktadır.
Bu sebepten dolayı başta paragraf olmak üzere birçok konuda başarılı olmak hızlı bir şekilde okumak ve bunları akıllı bir şekilde analiz etmeyle de alakalıdır. 
 
 
TYT Türkçe Soru Dağılımı

 
Konular 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
Toplam Soru Sayısı 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40
Ses Bilgisi - 1 0 1 3 3 1 1 1 1 1 1 0
Dil Bilgisi 3 2 3 8 1 1 3 2 5 5 6 5 5
Noktalama İşaretleri 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2
Yazım Kuralları 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 0 2 2
Anlatım Bozukluğu - 0 0 0 1 1 2 0 0 1 0 1 1
Paragraf 26 25 26 22 22 22 22 26 23 20 23 20 20
Cümlede Anlam 3 3 6 3 7 7 7 6 6 7 7 6 7
Sözcükte Anlam 4 5 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3

 

TYT sınavında 9 ve 10. sınıflardaki seçilen bir çok konulardan sınavda karşınıza sorular çıkacaktır.
 

2025 TYT Türkçe ye Nasıl Çalışılır ? ile İlgili Kitap Tavsiyeleri

TYT Türkçe Konu Anlatım TYT Türkçe Soru Bankası TYT Türkçe Deneme TYT Türkçe Yaprak Test TYT Türkçe Çıkmış Sorular TYT Türkçe Cep Kitapları
BAŞA DÖN