Yaklaşık 2 İş Günü |
İran edebiyatının Türk şairi Nizâmî Gencevî`nin Hüsrev ü Şírín adıyla kaleme aldığı; Hüsrev, Şírín ve Ferhâd üçgenindeki aşkı anlatan mesnevîsi gerek İran edebiyatında, gerekse Türk edebiyatında oldukça fazla ilgi görmüş ve daha sonraki dönemlerde pek çok şair tarafından bu konu ele alınarak Hüsrev ü Şírín, Ferhâd u Şírín, Şírín ü Hüsrev vb… isimlerle konusunu Nizâmî Gencevî`nin eserinden alan mesnevîler yazılmıştır. Nizâmî`nin yaklaşık 5700 beyitlik Hüsrev ü Şírín`i 14. yüzyılda Kutb mahlaslı bir edip tarafından Husrav u Şírín adı ile Harezm-Altın Ordu Türkçesine tercüme edilmiştir, Kutb`un Husrav u Şírín`i 4682 beyittir, buna eseri 25 Sefer 785 (29 Nisan 1383`te) İskenderiye`de Altın Boğa adına istinsah eden Berke Fakih`in eklediği 51 beyti de eklediğimizde eserdeki toplam beyit sayısı 4733 olmaktadır.
Elinizdeki kitap giriş, metin ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Hüsrev ü Şírín hikâyesinin kökeni, Türk ve İran edebiyatında Hüsrev ü Şírín yazan şairler ve Kutb`un Husrav u Şírin`i ile ilgili bilgiler verilmiştir. 2. bölümde transkripsiyonlu metin verildi. Metin verilirken eseri daha önce yayınlayan Ananiasz Zająckowski, Necmettin Hacıeminoğlu ve Hadi Zarif`in okumaları ile de karşılaştırmalar yapılmış, okuma farklılıkları dipnotlarda gösterilmiştir. Tıpkıbasımın olduğu 3. bölümde Paris Bibliothèque Nationale NFZ 43-120-11 Turc 312 numara ile kayıtlı nüshanın tıpkıbasımı verilmiştir.
Kaynağını Firdevsi`nin Şahnâme`sine kadar götürebileceğimiz Hüsrev ve Şírín hikâyesi, İran edebiyatının Türk şairi Nizâmî Gencevî`nin olağanüstü şairlik yeteneği ile zirveye çıkmıştır. Mesnevide Sasani hükümdarı Hüsrev ile Ermen kraliçesi Şírín`in aşkı anlatılmıştır. Aruzun mefâîlün, mefâîlün, feûlün kalıbı ile yazılan mesnevî, 14. yüzyılda Kutb mahlaslı Kıpçak Türk`ü bir edip tarafından Husrav u Şírín adı ile Harezm-Altın Ordu Türkçesine tercüme edilmiştir. Nizâmî Gencevî`nin eseri yaklaşık 5700 beyit iken, Kutb`un tercümesi 4682 beyit, buna eseri istinsah eden Berke Fakih`in eklediği 51 beyitlik kısmın ilavesi ile toplam beyit sayısı 4733 olmuştur.
Bu kitapta Kutb`un Husrav u Şírín`inin dizini ve metindeki sözcüklerin anlamları verilmiştir. Eserin sonuç bölümünde dizindeki madde başlarının ait oldukları dillere göre sayıları ve yüzdelik oranları verildi, ayrıca bu oranlar grafikler ile de gösterildi.
1 |
![]() |
Bilinmeyen Adanın Öyküsü Kırmızı Kedi |
180.00 TL
126.00 TL
| 1438 adet Satıldı |
2 |
![]() |
Palto Ayrıntı Yayınları |
100.00 TL
70.00 TL
| 803 adet Satıldı |
3 |
![]() |
Suç ve Ceza İskele Yayıncılık |
165.00 TL
116.00 TL
| 653 adet Satıldı |
4 |
![]() |
Yüzbaşının Kızı İlgi Kültür Sanat Yayınları |
90.00 TL
58.50 TL
| 549 adet Satıldı |
5 |
![]() |
Güneşi Söndürmem Gerek 2 Emre Gül Ephesus Yayınları |
389.00 TL
233.00 TL
| 405 adet Satıldı |
6 |
![]() |
Dansa Davet Sel Yayıncılık |
150.00 TL
105.00 TL
| 399 adet Satıldı |
7 |
![]() |
İnsancıklar Bez Ciltli Fyodor Dostoyevski Koridor Yayıncılık |
160.00 TL
104.00 TL
| 376 adet Satıldı |
8 |
![]() |
Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin`e Can Yayınları |
180.00 TL
108.00 TL
| 301 adet Satıldı |
9 |
![]() |
Aşk ve Gurur İlgi Kültür Sanat Yayınları |
180.00 TL
117.00 TL
| 250 adet Satıldı |
10 |
![]() |
Ekmek Arası Charles Bukowski Metis Yayınları |
292.00 TL
233.60 TL
| 245 adet Satıldı |