En geç 18 Mart Salı gününe kadar |
Savaşı kaybettiğini kabul eden Almanya, bu kararla kaderini İtilaf Devletleri’nin insafına bırakmış olur. Her iki cephede büyük kayıplara ve acılara sebep olan bu büyük savaşın bütün faturasını Almanya’ya ödetmeye kararlı olan İtilaf Devletleri acımasız bir "Kartaca Barışı” hazırlar. Almanya’nın bütün yer altı ve yer üstü kaynaklarının sömürülmesi anlamına gelen ağır talepler giderek akıl dışı bir noktaya gelir. Almanya’nın bu şartları kendi halkını köle gibi çalıştırmadan, açlığa ve soğuk kış günlerinde kömürsüzlüğe mahkûm etmeden yerine getirmesi mümkün görünmemektedir.
Keynes son derece önemli tespitler içeren bu çalışmasında İtilaf Devletleri’nin asıl amacının Almanya’yı bir daha ayağa kalkamayacak duruma getirmek olduğunu açıkça ifade eder. Şayet bu akıl dışı talepler yumuşatılmazsa bunun bütün Avrupa için ağır neticelerinin olacağı açıktır. Gururu kırılmış olan Almanya’nın son derece radikal bir yola başvuracağını ve Birinci Dünya Savaşı’nın sonunu ilan eden Avrupa Barışı’nın İkinci Dünya Savaşı’nın ilanı anlamına geldiğini artık biliyoruz. İşte bu yüzden bu barışa "Barışa son veren barış” da denilmiştir.
Yazar Hakkında
![]() |
John Maynard KeynesJohn Maynard Keynes, radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçıdır. Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınır.
|
1 |
![]() |
Kendime Düşünceler Marcus Aurelius Hasan Ali Yücel Klasikleri |
58.00 TL
34.80 TL
| 2090 adet Satıldı |
2 |
![]() |
Ermiş İndigo Kitap |
55.00 TL
33.00 TL
| 2025 adet Satıldı |
3 |
![]() |
Komünist Manifesto Can Yayınları |
120.00 TL
78.00 TL
| 1319 adet Satıldı |
4 |
![]() |
Göğü Delen Adam Ayrıntı Yayınları |
140.00 TL
105.00 TL
| 1294 adet Satıldı |
5 |
![]() |
Mutlu Yaşam Üzerine Yaşamın Kısalığı Üzerine Seneca İş Bankası Kültür Yayınları |
48.00 TL
28.80 TL
| 1032 adet Satıldı |
6 |
![]() |
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir Epiktetos Destek Yayınları |
140.00 TL
98.00 TL
| 830 adet Satıldı |
7 |
![]() |
Mutlu Olma Sanatı Arthur Schopenhauer Can Yayınları |
90.00 TL
58.50 TL
| 754 adet Satıldı |
8 |
![]() |
Eğitim Felsefesi Say Yayınları |
300.00 TL
234.00 TL
| 698 adet Satıldı |
9 |
![]() |
İyinin ve Kötünün Ötesinde Hasan Ali Yücel Klasikleri |
88.00 TL
52.80 TL
| 665 adet Satıldı |
10 |
![]() |
Böyle Buyurdu Zerdüşt Friedrich Wilhelm Nietzsche İlgi Kültür Sanat Yayınları |
90.00 TL
58.50 TL
| 628 adet Satıldı |